OIDFA Nederland

OIDFA Nederland Logo

WERKGROEPEN

De OIDFA Werk- en Studiegroepen doen onderzoek naar een verschillende onderwerpen die te maken hebben met klos- en/of naaldkant. Met regelmaat leveren de groepen artikelen aan ter publicatie in het Bulletin en het eindresultaat van het onderzoek kan soms worden gepubliceerd in boekvorm of als patronenmap voorzien van kantbrieven en technische tekeningen. Elke groep krijgt tijdens een OIDFA congres een stand ter beschikking om materiaal over het onderzoek ten toon te stellen.
Werk- en Studiegroepen die hun onderzoek hebben afgerond zijn “Ghent lace with varied ground’, Point Ground’, Italian Folk Costumes’ en ‘Linnenkast’.
Voorstellen om nieuwe Werk- of Studiegroepen te beginnen, kunnen te allen tijde worden gericht aan de Werkgroep Coördinator.
Werkgroepen, die op het moment actief zijn, staan hieronder.

Werkgroepen Kant aan de Klederdracht.

Kant vormt een decoratief element van veel Europese klederdrachten en op het moment houden zich twee OIDFA Werkgroepen hiermee bezig.

Publicaties bestellen.

Indien u belangstelling heeft voor één van onderstaande publicaties, kunt u een email sturen naar Tine Oderkerk.
Zij zorgt voor de verdere afhandeling.

OIDFA Werkgroep Kant in de Nederlandse Klederdracht

Voorzitter: Jantje Emmens
Kant in de Nederlandse klederdracht treft men vooral aan in de mutsen. De groep heeft verschillende typen muts uit verschillende regio’s in Nederland bestudeerd en hierover gepubliceerd: over die uit West-Brabant, uit Lunteren en omgeving, de Drentse muts, de Volendammer ‘Hul’, de ‘Toefmuts’ uit Staphorst, de Mutsen van Zuid-Beveland en over Kanten aan het kostuum van Marken.

Marken : Kanten aan het kostuum

Marken : Kanten aan het kostuum

2016, 50 blz., paperback, Nederlands, Engels en Frans
prijs € 15,=
Dit boek, een uitgave van de OIDFA Werkgroep ‘Kant in de Nederlandse Klederdracht’, beschrijft het kant aan de klederdracht van Marken, een klein eiland in het Ijsselmeer ten noordwesten van Amsterdam. In Marken zijn er drachten voor vele doeleinden: daagse zomer- en winterdracht, zondagsdracht, dracht voor feestdagen en vakanties en dracht voor de rouw. Dit alles voor verschillende leeftijdsgroepen. De kanten, die gebruikt werden voor mutsen, sjaals en schorten, verschilden, omdat het maar net was, wat de handelaren voorradig hadden. Dit omdat Marken geen eigen kantstijl had. Er zijn illustraties in kleur, werktekeningen en patronen van tien kanten, samen met instructies voor het maken van zowel de mutsen, als de geborduurde banden en lapjes, die ter decoratie gebruikt werden.

Goed gemutst met kant

Goed gemutst met kant

Feeling good with Lace
2012, 48 blz., paperback, Nederlands, Engels en Frans
prijs € 5,=
Van de eerdere uitgaven van de OIDFA Werkgroep ‘Kant in de Nederlandse Klederdracht’ beschreven er twee de kanten mutsen van Zuid-Beveland en Staphorst. Terwijl de kant uit Zuid-Beveland zich kenmerkt door uitgesproken patronen met afbeeldingen, is die uit Staphorst delicater. Beide zijn echter gemaakt in de ‘tule’-techniek uit Beveren. Het boek bestaat uit drie hoofdstukken. Het eerste beschrijft de speciale techniek van de Beverse kant, gevolgd door de hoofdstukken gewijd aan de patronen uit Staphorst dan wel die uit Zuid-Beveland, met speciale aandacht voor kanten met patronen met motieven van vruchten, bloemen en dieren. In de borduurpatronen is duidelijk aangegeven hoeveel draden in de stof geteld moeten worden.

Kant aan de mutsen van Zuid-Beveland

Kant aan de mutsen van Zuid-Beveland

Lace on the Caps of South Beveland
2008, 48 blz., paperback, Nederlands, Engels en Frans
prijs € 5,=
Deze uitgave van de OIDFA Werkgroep ‘Kant in de Nederlandse Klederdracht’ behandelt de kanten mutsen van Zuid Beveland in de provincie Zeeland. De bevolking bestond in het verleden uit Katholieken en Protestanten en het boek laat zien hoe de vrouwen een eigen mutsendracht kende die afhankelijk was van het eigen geloof. Het boek bevat afbeeldingen van mutsen en beschrijft de bijzonderheden van het wassen en opmaken ervan. Ook biedt het informatie over de klederdracht voor mannen en vrouwen in het algemeen. Het laatste hoofdstuk beschrijft de techniek van de Beverse kant aan de hand van acht patronen, voorzien van afbeeldingen en werktekeningen.

Kant aan de Staphorster toefmuts

Kant aan de Staphorster toefmuts

Lace on the Staphorst 'toefmuts'
2004, paperback, Nederlands, Engels en Frans
prijs € 5,=

De Volendammer hul

De Volendammer hul

The Volendam ‘Hul’
2002, 54 blz., paperback, Nederlands, Engels en Frans
prijs € 5,=
Dit is de eerste uitgave van de OIDFA Werkgroep ‘Kant in de Nederlandse Klederdracht’. Het boek gaat over de tradionele hoge, gepunte, kanten muts of ‘hul’ waardoor Volendam, een havenplaats 30 km ten noorden van Amsterdam, beroemd is. Het boek beschrijft de ontwikkeling van de Volendammer Hul, de verschillende onderdelen van de muts en geeft uitleg over het gebruik van de muts. De verschillende kantsoorten in deze muts zijn goed van afbeeldingen voorzien. Dit geldt ook voor het in elkaar naaien, stijven en wassen van de hul. Het boek bevat verder de oorspronkelijke tekst van een Belgisch document uit 1928 afkomstig van het bedrijf Gebr. Werkers-Lockefeer, dat in de kanthandel een belangrijke rol speelde.

De Linnenkast 5 - Eeuwenoude kanten uit Noord-Nederland

De Linnenkast 5 - Eeuwenoude kanten uit Noord-Nederland

(De werkgroep "De Linnenkast" bestaat niet meer, maar deze publicatie is nog beperkt beschikbaar.)
The Linen Cupboard 5 - Antique lace from the Northern Netherlands
2008, 64 blz., paperback, Nederlands, Engels en Frans
prijs € 5,=
De OIDFA Werkgroep ‘Linnenkast’ werd opgericht ter bestudering van kant zoals aangetroffen in de linnenkasten van Noord-Nederland. Deze patronenmap is de laatste in de laatste uitgave van de werkgroep. Deze map bevat kantbrieven van kanten, elk voorzien van foto’s van de originele en de gereconstrueerde kant met technische tekening. Bijzonder in deze laatste map zijn de voorbeelden van het prachtige borduurwerk dat werd toegepast op de zogenaamde ‘huwelijkslakens’. In de borduurpatronen is duidelijk aangegeven hoeveel draden in de stof geteld moeten worden.

OIDFA Werkgroep Lace in the German Folk Costumes

Voorzitter: Marianne Stang
Deze groep heeft boeken uitgebracht over kant in de klederdrachten uit drie gebieden in Duitsland: Schwalm, het Zwarte Woud, en Dachau.

Um Kopf und Hals: Spitzen an Tüchern aus der Fränkischen Schweiz

Um Kopf und Hals: Spitzen an Tüchern aus der Fränkischen Schweiz

For Head and Neck: Lace on Scarves from Franconian Switzerland
2016, 96 blz., gebonden, in Duits, Engels en Frans
prijs € 20,=
Dit is de vijfde en meest recente publicatie van de OIDFA Werkgroep ‘Lace in German Folk Costumes’. Het behandelt de hoofd- en schoudersjaals, die een deel uitmaken van de klederdracht van Effeltrich, een noord-Beierse stad in de regio, die bekend staat als Fränkische Schweiz, vanwege het mooie landschap. Er zijn 14 patronen met werktekeningen in kleur en van sommigen zijn de hoeken bijgevoegd. Er staan veel foto's in, die laten zien hoe de sjaals werden gedragen en zaken aangaande oud kant en moderne reconstructies.

Spitsenschmuck fuer den Kopf - Barben aus Hermannsburg

Spitsenschmuck fuer den Kopf - Barben aus Hermannsburg

Dit boek verscheen in 2012 en is ter gelegenheid van het 30-jarig jubileum van OIDFA aan alle leden van OIDFA als bijzondere herinnering cadeau gedaan.
Dit boek is niet meer verkrijgbaar.

Black and White - Lace on the Caps

Schwartz & Weiss

Black and White - Lace on the Caps from Dachau
2008, 128 blz., gebonden, Duits, Engels en Frans
prijs € 5,=
Deze derde publicatie van de OIDFA Werkgroep ‘Lace in German Folk Costumes’, behandelt de kant aan de traditionele kostuums in Dachau, bij München. Veel informatie over deze kant is afkomstig van schilderijen uit de 19e en vroege 20e eeuw waarvan er een groot aantal in het boek staan afgebeeld. Afgaand op historische marktverslagen vertelt het boek dat de kant voor de mutsen in Dachau oorspronkelijk uit Abenberg komt, 150 km ten noorden van Dachau. De titel van het boek is te verklaren doordat jonge, ongetrouwde vrouwen witte mutsen met witte kant droegen, terwijl getrouwde en oudere vrouwen zwarte mutsen met zwarte kant droegen. Deze zijn tot in detail beschreven en afgebeeld. Een groot deel van het boek is gewijd aan 23 kantpatronen, elk ervan met een foto van de oorspronkelijke muts en van de gerecontrueerde kant, een kantbrief en een technische tekening.

Gold und Seide - Klöppelspitzen an Trachtenhauben aus dem Schwarzwald

Gold und Seide - Klöppelspitzen an Trachtenhauben aus dem Schwarzwald

Gold and Silk — Bobbin lace on caps from the Black Forest
2006, 88 blz., gebonden, Duits, Engels en Frans
prijs € 5,=
Deze uitgaven van de OIDFA Werkgroep ‘Lace in German Folk Costumes’ behandelt de goudkant en -borduurwerk, als ook de zwart zijden sluiers, zoals die aan de traditionele mutsen aangetroffen werden in het stroomgebied van de rivier Kinzig in het Zwarte Woud, zuid-west Duitsland. Geïllustreerd met oude briefkaarten en schilderijen, foto’s van oude mutsen en hedendaagse reconstructies, beschrijft het hoe de klederdracht onder invloed stond van de politieke en religieuze geschiedenis van het gebied. De tweede helft van het boek behandelt technische en historische details van de kant in goud, zilver en zijde. Het laatste hoofdstuk bevat kantbrieven en aanwijzingen voor tien van de tere sluiers in zwarte zijde en twee voorbeelden van goudkant..

Kostbarkeiten in Blau

Kostbarkeiten in Blau

Masterpieces in blue
64 blz., gebonden, Duits, Engels en Frans
prijs € 5,=
Dit is de eerste publicatie van de OIDFA Werkgroep ‘Lace in German Folk Costumes’. Het behandelt de kant zoals die aan de traditionele blauwe kleding in het Schwalm-gebied in Hessen wordt aangetroffen. De geschiedenis van de klederdracht wordt beschreven, gevolgd door een gedetailleerde uiteenzetting over de verschillende delen van het kostuum. Het boek bevat hoofdstukken gewijd aan de objecten die werden afgezet met kant, het verfproces en aan de verschillende typen kant die zijn aangetroffen. Verder is er een beschrijving, voorzien van afbeeldingen, van het type witborduurwvan oude kanten, voorzien van een inlegvel met technische tekeningen in kleur.

OIDFA Studiegroep ‘Modernisme’: Catalan Laces. A New View

Voorzitter: Maria José Jover
Het doel van deze Studiegroep is het onderzoeken van the kanten uit Catalonie tijdens de Art Nouveau periode en de oorsprong van de kanten van het type uit Barcelona, Het eerste deel van het project verscheen in 2012.

Modernismo

Modernisme. Puntes Catalanes, una nova visio

Modernisme. Catalan Laces, a new view.
2012. 72 blz., gebonden. Catalaans, Spaans , Engels en Frans.
prijs € 5,=.
Deze publicatie van de OIDFA Studiegroep ‘Modernisme: Catalan Laces. A New View’ begint met een korte inleiding over de situering van het Catalaanse Modernisme in de historische context van de negentiende eeuwse stromingen ‘Arts and Crafts’ en ‘Art Nouveau’. Het boek bevat veel voorbeelden van kant uit deze periode, afkomstig uit musea in Catalonië, inclusief de reconstructies ervan. De lezer ziet een interessante verzameling patronen uit het begin van de vorige eeuw met het thema ‘fruit’, aangevuld met een aantal nieuwe kantontwerpen in de stijl van het Modernisme. Het boek is in meerkleurendruk gemaakt met patronen en werktekeningen voor zowel klos- als naaldkant.