Dit is de website van de Nederlandse afdeling van de OIDFA Internationaal.
OIDFA - Organisation Internationale de la Dentelle au Fuseau et à l’Aiguille

 

Oidfa contactdag 25 maart 2023

Opening

 

Deze zaterdag zijn we met 14 vrouwen en 2 mannen samengekomen in De Twee Marken te Maarn. We kregen een workshop met verschillende mogelijkheden om een HangHang te maken.

Informatieve zaken

Op acht februari dit jaar is Annelie van Olffen-Spikermann, als lid van onze vereniging, ons ontvallen zodat ze is thuisgekomen bij onze Hemelse Vaders, zoals de rouwkaart beschrijft. Ze was in de leeftijd van 86 jaar en was 59 jaar getrouwd. We hebben hier een moment bij stilgestaan, door letterlijk te gaan staan en met onze gedachten even bij haar te zijn. Een ieder die dat wil kan de rouwkaart, die op tafel ligt, bekijken.
Vanuit het Textiel en Research Centrum Leiden wordt de vraag gesteld aan Gon of ze mensen weet, die met kleine groepjes zouden willen en kunnen helpen met het uitzoeken van dozen vol stalen. De stalen moeten beschreven worden met welke techniek ze gemaakt zijn. Degene die hier aan mee willen helpen kunnen zich via Gon opgeven.

Afrodita geeft via Skype uitleg over het congres

Op vrijdag 4, zaterdag 5 en zondag 6 augustus is het wereldcongres van de Oidfa in Slovenië en Italië. Hiervoor maken wij als Nederlandse groep HangHangs. Gon en Annemieke willen hier naar toe gaan. Om meer over het congres te weten te komen is Afrodita online aangeschoven. Zij gaf uitleg over het hoe en wat, ook betreffende het verblijf aldaar.
De volgende Oidfa contactdag is op zaterdag 21 oktober. We zijn dan van 10.00 tot 18.00 uur welkom in ’t Andere Museum van Oldtimer tot Kant, in Leeuwarden.

Tussen Kunst, Kant en Kitsch

Discussies bij Tussen Kunst, Kant en Kitsch

Omdat sommige leden aan hadden gegeven wel eens te willen weten hoe ze kantsoorten kunnen herkennen, was er gevraagd om wat stukken mee te brengen. Daar is goed gehoor aan gegeven. Het waren uiteindelijk ruim 40 soorten kunst, kant of kitsch om uit te zoeken.
Op een mooi kleed, wat de Oidfa geschonken heeft gekregen, werden de werken uitgestald en toen was het raden maar.
Sommigen herkende vele kantsoorten en zelfs 1 gehaakt kleedje werd eruit gevist. Dat had Rico gezien en de anderen nog niet.
Het viel nog niet mee om alle kantsoorten te herkennen en er volgden leuke interessante discussies, over wat welke kant was.

Nog meer discussie en uitleg

Er was o.a. Indrija kant, Naaldkant, Brugs bloemwerk, Parijse of Turnhoutse kant, Clunny kant, Binche kant, Schneebergse kant, Richelieu, machinale kant, Lierse kant, Lintkant, Duchesse kant, Perzische ajour en noem maar op.
De grondjes in de haasjes waren onbekend bij de meesten; logisch dit waren nieuw ontworpen slagen van Marian Tempels, die ze een week eerder bij een workshop had toegepast. Met haar toestemming mochten ze hier met het kant herkennen op tafel worden gelegd. Deelnemers gaven aan, dat ze hier wel een workshop in willen, om deze grondjes ook te leren klossen. .

Naslagwerken en haasjes

Een grapje met boek en kant

Workshop HangHang

Voor het wereldcongres in augustus willen we vanuit Oidfa Nederland HangHangs bijdragen. Vandaar een workshop met verschillende mogelijkheden voor een HangHang. De mensen die de HangHangs hebben voor geklost, hebben verschillende vormen en technieken gebruikt en omschreven hoe ze dit hebben gedaan. Zo zijn er ronde cirkels te maken op verschillende manieren of een soort van blokjes, die om een papieren mal worden geklost. Die mal wordt op een speciale manier gevouwen. Iedereen ging gezellig aan de slag en het werd nog een leuke inspirerende dag voor de aanwezigen die ook genoeg aan elkaar te vertellen hadden.

Iedereen aan het werk

tekst: Anja Wierckx-Staps, foto‛s: Hans Homburg


Copyright © 2022 · All Rights Reserved · OIDFA Nederland