Dit is de website van de Nederlandse afdeling van de OIDFA Internationaal.
OIDFA - Organisation Internationale de la Dentelle au Fuseau et à l’Aiguille

 

Oidfa contactdag 23 oktober 2021

Een kijkje in het depot

 

Wat was het fijn om afgelopen zaterdag 23 oktober een select gezelschap OIDFA-leden, weer in levende lijve te mogen ontmoeten en dat ook nog op z’n geweldige plek. Het TRC in Leiden. Wat kan ik nog vertellen over het verloop van de dag, eigenlijk niks, want dat is allemaal al door onze gastvrouw van die dag, Gillian Vogelsang gedaan, in haar verslag op de TRC-website.
https://www.trc-leiden.nl/trc/index.php/en/blog/1287-national-lace-meeting-at-the-trc
Wat heb ik dan toe te voegen?
Ik wil wat vertellen over onze vragen, die naar boven kwamen tijdens alle activiteiten.
Bijvoorbeeld: Hoeveel betaalde krachten hebben jullie in dienst? Dat bleek er ééntje te zijn, en dat was de schoonmaker(ster). Het werk wordt gedaan door vrijwilligers.
Hoe is de voortgang van het TRC gewaarborgd? Die is gewaarborgd, doordat er een ondernemingsplan geschreven is en ingediend bij de Gemeente Leiden om de voortgang te waarborgen.
Het TRC wordt gevonden door allerlei organisaties, bijvoorbeeld het NFI (Nederlands Forensisch Instituut) waarom? Om bij onderzoeken te kunnen helpen met het determineren van textiel. Wat is het? Hoe is het gemaakt? Wat is de leeftijd?
Ook ambassades weten het TRC te vinden, bijvoorbeeld landen met een oorlogsverleden, waardoor er veel van hun culturele erfstukken verloren zijn, bijvoorbeeld textiel en klederdrachten. Ook hierbij kan het TRC helpen om met hun contacten het verzamelen van deze items in goede banen te leiden.
En zo kan ik nog even doorgaan.
Het TRC is gevestigd in een voormalig winkelpand, met de daarbij behorende opslagruimte. Deze staat vol. Daarom is het TRC bezig om te proberen een ander pand te krijgen, dit moet in samenspraak met de Gemeente, daar wordt aan gewerkt.
De Paisley of te wel Buteh motieven, welke geëxposeerd is, is een kleine maar charmante tentoonstelling, die inzicht geeft in de rondreis van dit motief. Riet Delescen had haar verzameling in kanten motieven meegenomen, deze zouden in de tentoonstelling niet misstaan.

Paisleys geklost door Riet Delescen

De tentoonstelling is gemaakt door studenten die, door hier aan te werken hun Coronaperikelen wat konden vergeten en toch nuttig bezig konden zijn. Een win, win situatie. Er werden ook nog studiepunten voor toegekend. Studenten blij, want ze hadden wat te doen, TRC blij, want er is een mooie tentoonstelling ingericht. En je hoeft er niets voor te kopen of te lenen, want de stukken heb je toch al in huis.
Na de lunch vertelde Olga Ieromina, een OIDFA-lid sinds het congres in Caen, dit was in 2012, over haar kantbelevenissen en de activiteiten die zij doet voor het TRC. Bijvoorbeeld worden er workshops gegeven om kanten te herkennen en te bespreken. Dit om de kennis van iedereen die aanwezig is te vergroten.
We sloten af met het, zogenaamde, “kringgesprek”. Wat wilde Gillian hiermee bereiken?
Haar vraag was eigenlijk, wat kunnen wij, het TRC doen voor jullie, maar ook, wat kunnen jullie doen voor ons?
Na wat ideeën te hebben uitgewisseld, bleven we hangen op een Nationaal Kantcentrum of anders genoemd een Nederlands Kantcentrum. Hoe deze vorm moet krijgen en of het deze naam gaat krijgen, gaan we met zijn allen de komende tijd misschien ontdekken.
We sloten af met een actie waardoor we het TRC in ons hart hebben gesloten. Eén van onze aanwezigen zei in een spontane bui, ik ben wel benieuwd wat voor een Drentse mutsen jullie in het depot hebben. Gillian en Olga trokken zich 5 minuten terug en kwamen vervolgens met 5 dozen mutsen aan.
Als je je handen had gewassen, mocht je ze ook aanraken en in detail bekijken.

Groningse muts

Het spontane lid, kwam vervolgens al snel tot de conclusie, dat er een muts verkeerd gelabeld was, precies heb ik deze actie gemist, maar het kwam er op neer, dat het rapport in kant, 13 cm diende te zijn en dat was bij deze muts wel of niet het geval. Het was dus geen Groningse muts, zoals op de doos vermeld stond, maar een Drentse.
Dit is de uitwisseling van kennis waar het TRC op zit te wachten, zulke details. Wij leerden iets door deze actie en het TRC ook.
Ik denk, dat ik voor iedereen mag spreken.
We hebben een geweldige dag gehad, die zeker vraagt om een vervolg. Het TRC wilde ons al weer over 2 maanden ontvangen, dat was wat snel, maar dat het een vervolg krijgt is zeker.
Ik heb ervan genoten.
Een enthousiaste deelneemster.


Een foto impressie van deze dag vindt u hieronder.

Copyright © 2022 · All Rights Reserved · OIDFA Nederland